Тест по български език и литература за 7-ми клас

Тест, подходящ за класно на ученици от 7-ми клас. Въпросите са с избираеми отговори - един, от които е верен.

Информация и рейтинг

Дата: 2021-06-24 22:12:39
Предмет: Български език
Предназначен за: Ученици от 7 клас
Въпроси: 36 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1. Прочетете текста и отговорете на въпросите от 1. до 6.

    Астрономия - (от гръцки език- „закон на звездите”) е наука, изучаваща небесните тела и явления извън пределите на земната атмосфера като звезди, планети, комети, галактики и реликтовото излъчване. Обект на изучаване от страна на астрономията са образуването и развитието на Вселената, нейната еволюция, както и физическите и химическите свойства на небесните тела и техните движения.

    Астрономията е една от най- древните науки, използващи научния метод още по времето на Древна Гърция. Задълбочени и систематични наблюдения са били извършвани дори по-рано. В исторически план наблюдения, извършени от астронавтите любители, са допринесли в значителна степен за извършването на важни открития, като астрономията до ден днешен остава една от малкото съвременни науки, при които любителите играят важна роля, особено при откриването и изучаването на краткотрайни явления.

    В Древна Гърция и ранните човешки цивилизации, астрономията се състои главно в астрометрия- изучаване на позициите на небесните тела. През Ренесанса астрономи като Йохан Кеплер и Исак Нютон поставят основите на небесната механика, чиято математическа формулировка позволява предсказване на движението на небесните тела под въздействието на гравитацията. Модерната астрономия, посредством методи като спектрален анализ и директни наблюдения като тези на космически апарати, изучава състава и произхода на небесните тела.

    Текстът може да се определи като:

  2. Кое от посочените явления е вярно според текста?

  3. Астрономията е наука, която:

  4. С кое от твърденията не може да се довърши текста: Модерната астрономия. . . . .

  5. Кое от посочените твърдения е вярно според текста?

  6. Какво означава според текста небесна механика?

  7. В кой ред отношението между съществителните имена е различно от отношението между съществителните имена в другите редове?

  8. В кой ред не е използван фразеологизъм?

  9. В кой ред думите не са антоними?

  10. В коя от двойките няма същото отношение както при двойката лист- тетрадка?